Het hoogsensitieve brein is een fascinerend handboek over het functioneren van het hoogsensitieve brein, waarbij Esther Bergsma wetenschappelijke informatie heel toegankelijk heeft gemaakt aan de hand van verhelderende illustraties en herkenbare ontboezemingen.
Prof. Dr. Judith Homberg, Professor Translational Neuroscience aan het Donders Instituut voor Brain, Cognition and Behaviour
Dit is een must-read boek voor iedereen die geïnteresseerd is in hoogsensitiviteit of graag meer wil begrijpen over het functioneren van onze hersenen in het dagelijks leven.
Het hoogsensitieve brein van Esther Bergsma is een ware pageturner. Esther verstaat de kunst om moeilijke, wetenschappelijke informatie, in dit geval over het functioneren van onze hoogsensitieve hersenen, te vertalen naar een duidelijke, makkelijk te volgen en te begrijpen tekst op een wijze die je aan het einde van elke paraaf gretig doet doorgaan naar de volgende.
Dit boek, gebaseerd op zowel de eigen ervaring als een grondige studie van een veelheid aan beschikbaar wetenschappelijk onderzoek, is een onmisbaar document voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de werkingen van het hoogsensitieve brein als verklaring voor het specifieke denken, voelen en handelen van de hoogsensitieve mens.
Karina Zegers de Beijl, auteur, certified HSP Consultant
Esther heeft een zeer volledig boek geschreven over hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit vanuit de complexiteit die we op dit moment erkennen en in overeenstemming met de kennis die er anno nu internationaal bestaat. Dat is een bewonderenswaardige prestatie!
Ik hoop dat dit boek veel mensen bereikt en dat met name deskundigen overtuigd raken dat hoogsensitiviteit een onderwerp is dat serieus genomen moet worden.
Esthers metafoor over de vis vind ik persoonlijk een mooie aanvulling. Het legt in een notendop uit hoe het met hooggevoelige mensen gesteld is. Want verkeerde interpretatie en eenzijdige diagnoses zijn voor hoogsensitieve mensen vanaf de eerste levensjaren een onwelkome realiteit. Als een vis die op land belandt klaagt over een gevoel van verstikking en een versnelde ademhaling, dan concludeert Dokter Haas dat de vis te hard gewerkt heeft. Die klachten heeft hij zelf namelijk als hij te veel patiënten achter elkaar behandelt. Vissen krijgen adviezen en commentaar van landwezens, worden poten, longen en een vacht aangemeten. Maar daarmee werken we tegen de evolutie in.
Horen dat sensitiviteit een normale diversiteit is, en het vinden van de kracht van de vis maakt een hsp gelukkig en sterk.
Susan Marletta Hart, therapeut, auteur, trainer
Bergsma gaat met dit boek dit boek terug naar de basis en legt aan de hand van wetenschappelijk onderzoek uit wat hoogsensitiviteit écht is.
Saai? Nee, allerminst. Want Bergsma koppelt wetenschap overtuigend aan de dagelijkse praktijk en weet waarover ze schrijft, waardoor de informatie in dit boek helder en herkenbaar is.
Ze begint ieder hoofdstuk met een persoonlijke anekdote, wat de toegankelijkheid voor de lezer nog vergroot.
Esther Bergsma positioneert zich met dit boek als dé expert in Nederland op het gebied van hoogsensitiviteit, omdat zij tot de kern van de eigenschap doordringt en informatie bovendien nuchter, treffend en met kennis van zaken op mensen weet over te brengen.
“Het hoogsensitieve brein” is daarmee een aanrader voor iedereen die werkt met of geïnteresseerd is in hoogsensitiviteit
Gerarda van der Veen, auteur en oprichter LiHSK.
Fragment uit recensie in Gifted@248
Na het lezen van de eerste twee pagina’s biggelden de tranen al over m’n wangen. Wat een herkenning en wat een kracht waarmee dit boek is geschreven, dat voel je door de letters heen.
Esther Kaastra, HSP & Werk
Dit is een boek met de meest recente wetenschappelijke kennis over hoogsensitiviteit. Doordat er een brug is geslagen tussen de hersenwetenschap en onderzoeken over hoogsensitiviteit, ga je nog meer van jezelf begrijpen of van de hoogsensitieve mensen in je omgeving.
Voor mij is Esther dé HSP Professional van Nederland en kan je als HSP professional of iemand die in wat voor vorm dan ook met mensen werkt niet (meer) zonder deze kennis. Een must read!
“Waarom is dit boek niet eerder geschreven?” Esther Bergsma breekt op wetenschappelijke wijze een lans voor Hoogsensitieven op basis van de invalshoek van het brein en weet dit begrijpelijk en praktisch over te brengen.
Ik ben ervan overtuigd dat zowel Hoogsensitieven als niet-Hoogsensitieven profiteren van dit boek. Het draagt bij aan meer begrip en erkennen van talenten wat onze samenleving ten goede komt. Het zou mij niet verbazen als dit boek een standaardwerk wordt rondom Hoogsensitiviteit.
Margé van der Spruit – Spruit Coaching (Nijkerk)
Hoogsensitiviteit, je kan er niet meer om heen tegenwoordig. Esther legt in dit boek nauwkeurig de werking van het hoogsensitieve brein uit. Dit doet zij aan de hand van de diverse onderzoeken die er zijn op het gebied van ons brein en hoogsensitiviteit.
Esther neemt je als lezer mee door middel van uitleg van de anatomie van het brein, persoonlijke voorbeelden en daaraan gekoppeld heldere uitleg van diverse wetenschappelijke onderzoeken. Hierdoor weet de schrijfster een zeer compleet boek neer te zetten op het gebied van het hoogsensitieve brein.
Het mooie is dat Esther niet alleen de schaduwkanten beschrijft, maar juist ook alle kwaliteiten van het hoogsensitieve brein. Een must have voor alle mensen die écht in hoogsensitiviteit willen duiken.
Sannie Alblas – Smit, Praktijk Sannie
Esther Bergsma heeft tien krachtige talenten van hoogsensitieve personen op een rij gezet en onderbouwd met een overzicht van de huidige wetenschappelijke kennis over de werking van het HSP-brein. Het boek is een pleidooi om Hoogsensitiviteit als een mooie kwaliteit te erkennen en te accepteren voor mens & maatschappij. Moeilijke onderzoeksmaterie heeft zij op toegankelijke wijze in beeld gebracht via een overzichtelijk proces van de diepgaande informatieverwerking van een HSP-er. Ze onderscheidt in haar model het opmerken van informatieprikkels, het verwerken & het reageren op de informatie. Ze staat stil bij het stop & check systeem, de introspectie, de ambitie om de optimale optie te bepalen, de analyse van risico’s & kansen, het innemen van het perspectief van de ander, affectieve & cognitieve empathie en de daaropvolgende weloverwogen actie met bijbehorende emoties, stress en reflectie. Ook gaat ze nader in op valkuilen in de sociale context, zoals afwijzingsgevoeligheid.
Persoonlijk vind ik het heerlijk om al die herkenbare HSP-eigenschappen onderbouwd te zien met een beschrijving van de wetenschappelijke testen, de resultaten van de bijbehorende fMRI scans en toelichtende praktijkvoorbeelden. Om hoogsensitiviteit nog beter op de kaart te krijgen bij werkgevers, de GGZ, de zorg in zijn algemeenheid is wetenschappelijke onderbouwing op dit moment helaas onontbeerlijk.
Voor mij is hoogsensitiviteit mijn hele leven werkelijkheid en nu ruim 20 jaar een ‘bewust’ feit, maar helaas zijn er nog steeds mensen die hoogsensitiviteit afdoen als onzin. Esther Bergsma biedt met haar boek op toegankelijke en genuanceerde wijze een overzicht van de beschikbare wetenschappelijke kennis over het HSP-brein. Dat maakt me erg blij. Ik hoop dat dit boek een veel grotere maatschappelijke bewustwording en acceptatie van hoogsensitiviteit teweeg brengt. Een HSP-brein is in iedere organisatie van toegevoegde waarde!
In mijn opinie mogen we niet vergeten dat de wetenschap slechts een bril op de werkelijkheid is. In onze Westerse maatschappij een hele belangrijke. Hoe meer we denken te weten over het brein, hoe meer vragen, discussie en nader onderzoek die kennis weer oproept. Hopelijk biedt dit boek een basis om de complementaire of praktijkkennis in het HSP-werkveld beter te benutten in wetenschappelijke vraagstukken, de zorg, het bedrijfsleven & maatschappelijke organisaties.Want laten we de vis alsjeblieft niet de vaardigheden en inzichten leren van een aap volgens de filosofie en visie van de aap. Maar laten we oog houden voor de diversiteit van het mens zijn en alle eigenschappen, talenten en vaardigheden van elkaar benutten.
Saskia Klaaysen, HSP professional van het jaar 2018-2019
Eigenaar van Anahata personal coaching/ HSP training/ HSP at Work
Dit boek is een must voor werkgevers en werknemers. De lezer krijgt op wetenschappelijk onderbouwde manier inzicht in de bijzondere werking van het hsp-brein en wat nodig is om als hsp-werknemer optimaal inzetbaar te zijn.Esther vergroot (ook bij mij als hsp-er) met zeer herkenbare persoonlijke voorbeelden uit de praktijk het begrip over deze eigenschap waardoor onnodig verzuim kan worden voorkomen”.
Jennifer Hanenberg Elders, VoorkomOnnodigVerzuim
Met haar persoonlijke verhaal over het gebrek aan (h)erkenning van haar hoogsensitiviteit door de buitenwereld weet Esther je als lezer vanaf de eerste pagina te boeien. Na een heldere uitleg over hoogsensitiviteit, neemt ze je mee door alle relevante wetenschappelijke onderzoeken die de afgelopen jaren wereldwijd zijn uitgevoerd naar hoogsensitiviteit, het (hoogsensitieve) brein en de relatie tot stress. Met dit degelijke, complete en wetenschappelijke fundament weerlegt Esther iedere misvatting dat hoogsensitiviteit slechts een verzinsel is.
Ze legt in haar boek de nadruk op de vaak onderbelichte of niet herkende positieve kanten van deze aangeboren karaktereigenschap en beschrijft heel beeldend en treffend de vele talenten die hoogsensitieve kinderen en volwassenen delen. Het is dan ook een feest van herkenning voor de hoogsensitieve lezer!
Esther heeft niet alleen de gave om complexe onderzoeksresultaten te duiden in taal die voor iedereen te begrijpen is, maar weet die wetenschappelijke onderzoeken ook met elkaar te verbinden en te relateren aan het thema ‘hoogsensitief brein’. Ze deelt zowel nieuwe of nog relatief onbekende wetenschappelijk kennis, en brengt vooral ook waardevolle verdieping aan in al bestaande kennis over dit onderwerp door alle verbanden die ze legt. Esther schuwt hierbij het gebruik van wetenschappelijke termen en cijfers niet. De heldere samenvattingen, praktische voorbeelden, persoonlijke anekdotes en verklarende afbeeldingen maken het tot zowel een heel leesbaar boek, als een zeer waardevol naslagwerk.Het is een echte eyeopener en ‘must-read’ voor iedereen die, professioneel of persoonlijk, geïnteresseerd is in hoogsensitiviteit en het hoogsensitieve brein!
Sabiene Seip, mindfulnesstrainer en HSP-coach; eigenaar van NeverMindzz
Door het hele boek heen lees je het enthousiasme en de enorme gedrevenheid van Esther om al haar kennis over hoogsensitiviteit wijdverbreid, en zeker in wereld van zorg en hulpverlening, te delen en er zo aan bij te dragen dat er meer waardering en vooral (h)erkenning komt voor deze waardevolle karaktereigenschap.